Dr. Hauschka

Jojoba

Szinonimák: nem ismert
Tudományos név: Simmondsia chinensis
Család: Simmondsiaceae

Eredeti élőhely

Mexikó, Kalifornia és Arizona sivatagos területei.

Összetevők

Magok: 50-60% folyékony viasz (valójában viasz, amely szobahőmérsékleten folyékony), A-provitamin és E-vitamin.

Leírás

A jojoba egy igazi csodanövény, amely a legnagyobb szélsőségeket is képes kezelni. Az örökzöld, akár 3 méter magasra megnövő cserje sivatagos területeken él, ahol az éjszakai hőmérséklet 0 és 5 °C között van, míg a nappali hőmérséklet a 45 °C-ot is elérheti. Túlélését csupán az biztosítja, hogy a földbe akár 4 méter mélyen lenyúló karógyökere felszívja a vizet az alsó talajrétegekből, valamint hogy levelei alkalmazkodtak a szárazsághoz. A kusza benyomást keltő cserjék levelei hosszúkásak és keskenyek, bőrszerű felületüket pedig szőr borítja, ami megakadályozza a párologtatást. A növény kétlaki. Ez azt jelenti, hogy vannak hímivarú cserjék, amelyek pollent termelnek, és nőivarú cserjék, amelyek jelentéktelen virágaiból fejlődnek ki a széllel történő beporzás után a barna, makk alakú jojobamagok. Az élőhelyére jellemző extrém körülmények ellenére a jojobacserjék akár a 200 éves kort is elérhetik.

Felhasználás

A jojobaolaj kitűnő bőrápoló olaj, amely a bőrön egy levegőt áteresztő, a kiszáradástól védő réteget képez, amely nem ragad és nem hagy zsíros foltot, továbbá természetes, 4-es erősségű fényvédelmet biztosít. Hidratálja a bőrt, és simává, puhává, rugalmassá teszi. Mivel felépítése rokon az emberi faggyúéhoz, könnyen behatol a mélyebb bőrrétegekbe. Acne vulgaris (közönséges acne) esetén a jojobaolaj képes megakadályozni az erős faggyúkiválasztást. Emellett gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és nyugtatja a bőrt napégés, illetve viszketési inger esetén.

A jojobaolaj azonban még ennél is többre képes. Helyettesíti az állatvédelmi okokból betiltott bálnazsírt, melyet a nagy ámbráscet koponyájából nyertek ki, és precíziós műszerek kenőanyagaként, valamint vegyipari, gyógyszergyártási és kozmetikai nyersanyagként használtak. A jojobaolaj átalakított kemény viasz formáját használják krémek bázisaként és puha, fehér fényezőanyagok alkatójaként, mint például bútor-, padló-és autóápoló szerek. Igen reményteljesek azok az új kísérletek, amely arab kutatók folytatnak a jojobaolaj gázolajat kiváltó felhasználásával kapcsolatban.

A mérgező anyagokat és ólmot nem tartalmazó jojobaolaj alacsony széntartalma miatt elégetéskor kevesebb szén-monoxid és szén-dioxid keletkezik, mint a hagyományos dízel üzemanyagok esetében. Emellett nem keletkeznek veszélyes kén-oxidok és korom sem. Olyan hosszan sorolhatnánk még az előnyöket, hogy az ember szinte már látja maga előtt, ahogy a Föld összes sivatagát beültetik jojobacserjével. A híradások szerint Egyiptomban már hozzá is láttak ehhez.

Érdekességek

A „jojoba“ nevet a spanyolok a papago indiánok nyelvének „jojowi“ szavából származtatják. A tudományos névben szereplő „Simmondsia“ F.W. Simmonds természetbúvár előtt tiszteleg. A „chinensis“ jelző egy tévedés emlékét őrzi. Egykor azt hitték, hogy a jojobacserje Kínából származik. Korábban a jojoba tudományos neveként a „Buxus chinensis“-t használták. Ezt a nevet még ma is megtaláljuk a kozmetikai készítmények összetevőinek listájában, az úgynevezett INCI-ben.

A magokból nyert jojobaolajat a különböző indián törzsek sokféleképpen hasznosították: Az apacsok fájdalom kezelésére használták, a papago indiánok pedig többek között gyomormegbetegedéseket kúráltak az olajjal. A jojobaolaj jelentős szerepet játszik a bőr- és hajápolásban. A jojobamagokat nyersen vagy megpirítva különböző ételek, megőrölve pedig italok elkészítéséhez használják fel. A jojoba a 18. században jutott el Európába.

Speciális, viaszszerű struktúrájának köszönhetően a jojobaolaj nem oxidálódik, így más olajokhoz képest sokkal nehezebben avasodik meg. Akár a 300 °C-os hőmérsékletet is elviseli. Az extrém száraz területeken növő jojobacserje fontos védelmet jelent a talajerózióval szemben.

A növény alkalmazása a termékekben

Tekintve, hogy ilyen sok kedvező bőrápoló tulajdonsággal rendelkezik, kézenfekvő, hogy a jojobaolaj az alapja a legtöbb Dr. Hauschka kozmetikai készítménynek. A következőkben található meg: Napozás utáni testápoló, Szemkörnyékápoló balzsam, Szemkörnyékápoló krém, Fürdő Esszenciák, Bronzpúder, Korrektor, Szemhéjpúderek, Frissítő lábkrém, Citromfű krém, Birskrém, Arcápoló tej, Arcápoló olaj, Kézkrém, Bőrnyugtató pakolás, Citrom-citromfű testáp.tej, Birs testápoló tej, Rózsa testápoló balzsam, Mandula testápoló balzsam, Nyír-árnika ápoló olaj, Citrom-citromfű ápoló olaj, Tőzeg-levendula ápoló olaj, Rózsa ápoló olaj, Kökényvirág ápoló olaj, Ajakbalzsam, Ajakápoló stift, Rúzsok, Javító stift, Tisztító tej, Revitalizáló pakolás, Regeneráló krém, Regeneráló szemkörnyékápoló krém, Regeneráló nyak- és dekoltázskrém, Regeneráló testápoló balzsam, Rózsapakolás, Jojoba-ziliz hajbalzsam,  Alapozó, Dúsító szempillaspirál, Szemhéjtus, Szemceruza, Szájkontúr ceruza, Fényrúzs, Formázó szempillaspirál, Kiegyenlítő fénykorrektor, Kiegyenlítő szájkontúr ceruza, valamint Dr. Hauschka Med Jeges kristályvirág testápoló tej, Dr. Hauschka Med Jeges kristályvirág intenzív krém és Dr. Hauschka Med Labimint ajakápoló.

♦♦♦♦